KVALITETNO MLADO CRNO VINO
Mlodo
Proces vinifikacije nešto je drugačiji nego kod drugih vina spravljenih od plavca malog. Razlika je u tome što su maceracija i fermentacija odrađeni u zatvorenim uvjetima, a kod fermentacije su korišteni inokulirani kvasci.
Maceracija traje 2 dana, na temperaturi od 19 °C. Nakon otoka vina od masulja, vino odležava 20 dana u starim barrique bačvama. Po zavrsetku fermentacije pristupa se procesu bistrenja i filtriranja te punjenja u boce.
MLODO, spravljeno je od grožđa sorte plavac mali iz mladog vinograda, u Zavali, na južnoj strani otoka Hvara. .
Na dobro von Mlodo vino dojdi!
Ideja za etiketu, došla je od hvarskih običaja kolendanja koji se poklapaju s vremenom uživanja u mladom vinu. Stihovi su dio kolendarske pjesme čiji stih u originalu glasi:Na dobro von Mlodo lito dojdi!
Kako je običaj da se mlada vina vežu uz određeni trenutak puštanja u prodaju, tako i ovaj mladi plavac ima svoj dan, a to je 24. studeni, kada započinje vrijeme od kolendanja na otoku Hvaru, tj. u žežin Sv. Kate.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 14°
NAŠA PREPORUKA: Mlado vino slaže se sa pikantnim jelima, preporuča se piti za vrijeme Adventa, božićnih i novogodišnjih blagdana. Odlično se ljubi sa jelima od bakalara i blagdanskim pečenjima. Najbolje ga je popiti do sljedeće berbe!
VRHUNSKA CRNA VINA
Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique
Maceracija se vrši u inox vinifikatorima te se prekida nakon 5 dana. Vriju na svojim prirodnim kvascima, a vrenje se dovršava bez prisustva kožica i sjemenki.
Plovac Ploški odležava u velikim drvenim bačvama, a njegova varijanta barrique u barrique bačvama. Plovci odležavaju bar dvije godine prije nego se spremaju za tržište.
Ime Plovac Ploški nastalo je od imena sorte PLAVAC MALI i riječi PLAŽA, pa u stvari znači plavac iz Plaže. Spravljaju se, dakle, od grožđa s područja hvarskih Plaža.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 18°
NAPOMENA: obavezno dekantirati bar pola sata.
NAŠA PREPORUKA: servirati uz pašticadu, brujet od jastoga, meso s roštilja
KVALITETNA BIJELA VINA
BOGDANJUŠA i CESARICA
Za kvalitetu ovih vina važna je hladna maceracija koja traje oko 12 sati. Fermentacija i odležavanje se odvija u inox bačvama kako bi se očuvala svježina i aroma. Ova se vina pune u boce već u rano proljeće, te su tako nakon samo pola godine spremna za uživanje.
Bogdanuša je sortno vino, lagano i svježe, sa dosta kiseline, dok je Cesarica kombinacija maraštine i kuča.
Ime vina Bogdanjuša nastalo je po autohtonoj sorti bogdanuši (Bogom dana), od koje se u cijelosti spravlja ovo vino.
Cesarica je u Dalmaciji naziv za kraljicu.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 12°C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz perad i oboritu ribu (forska gregoda)
KVALITETNO RUŽIČASTO VINO
ROSÉ MARINO
Spada u ružičasto vino, koje se u Dalmaciji tradicionalno zove i opol. Nekad je OPOL bio najvažnije vino sviraškega kraja. Njegova proizvodnja se nažalost zbog mode svela na male količine pojedinih proizvođača, među kojima je i naše. Ružičasta boja vina postiže se kratkom maceracijom (12 h).
Rosé Marino igra je riječi, asocira na RUŽMARIN, koji na našem otoku raste posvud u izobilju, ali znači i MORSKI ROSÉ.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 14°C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz perad i oboritu ribu (forska gregoda)
KVALITETNO CRNO VINO
JUBO’V
Najnoviji proizvod naše vinarije je crno vino Jubo’v. Ime je posvećeno malom Ljubi (u dijalektu Jubo). Nastalo je kao igra riječi LJUBO i LJUBAV.
Kao i Rosé Marino, spravlja se od grožđa sa sjeverne strane otoka, sa tzv. BONDIH (strana) oko Svirača. To su terasasti vinogradi, koji daju grožđe iznimne kvalitete, ali zbog drugačijeg sastava tla i mikroklime daju drugačiji "terroir" od južnih padina.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 18°C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz crni rižot i meso s roštilja
CRNO CARIĆ i BIJELO CARIĆ
Kvalitetna litrena vina Carić spravljaju se od stolnog grožđa s područja sjeverne strane otoka. Prikladna su za svakodnevnu upotrebu, preporučamo ih piti sama ili kao bevandu.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA (Kvalitetno crno Carić): 18°C
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA (Kvalitetno bijelo Carić): 12°C